Okategoriserade

Gott nytt grisens år, 2019!

Kära matgäster,

Knappt har en och en halv månad gått sedan vi önskade er ett gott nytt år. Nu har vi äran att göra det igen när vi befinner oss i grisens år! “Fast, det är ju februari” frågar ni säkert. Så hur går det ihop?

henry-co-568066-unsplash

Sedan urminnes tid, ca (206 f.Kr: – 220 e.Kr.), följer kineserna sin lunisolarkalender. Nyår infaller vid den andra nymånen efter vintersolståndet. Lunisolarkalender är baserad på både solens och månens omlopp. En dag börjar och slutar vid midnatt. Problemet med denna kalender är att den inte kan vägleda bönderna när de ska odla jorden. Naturens växlingar följer solen, inte månen, och man har då svårt att planera jordbruket. På grund av detta använder man också ett parallellt system av 24 solbaserade tidpunkter. Systemet använder sig av tolv stjärnbilder i himlen och det är här den kinesiska zodiaken kommer ifrån.

andy-cat-1274463-unsplash

Den kinesiska zodiaken är en klassifikations system där man associerar ett djur och dess egenskaper med det året man befinner sig i. Zodiaken har en cykel på tolv år. Det tolv åriga cykeln är baserad på Jupiters 11,85 års omlopp runt solen. Det första året i den kinesiska zodiaken är råttans år medan grisens år är den sista, dvs det tolfte året. De åren som har varit grisens år är: 2007, 1995, 1983, 1971, 1959, 1947, och 1935. De som är födda under grisens år ofta är ödmjuka, vet hur man njuter livet och är energetiska. De kommer mest överens med människor födda under tigerns, harens och fårens år medan de som är födda under ormens och apans år bör undvikas. Om ni vill veta mer om de olika zodiaken kan ni hittar mer information på den här länken.

Till slut så vill vi på Liu’s Kök önskar er alla ett gott nytt grisens år!

Med vänliga hälsningar,

Liu’s Kök

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s